Stadsfotografie: Heerlen street life: gevangen artiesten impressies

Geplaatst op

Op 30 april 2017 had Heerlen zo’n 85.000 inwoners – en is daarmee de 4e in grootte van Limburg (na Maastricht, Venlo en Sittard-Geleen). Mijn vader is er geboren, dat valt er in eerste instantie over te zeggen. In feite ben ik daarmee  van origine een zuiderling. Dat verklaart dan waarschijnlijk waarom ik zo van die speciaalbiertjes en wijntjes kan genieten, even daar gelaten dat mijn vader al vroeg naar het noorden is vertrokken… 

heerlen map

Sinds 1900 was de stad begonnen met het mijnen van steenkool. Dit was de grote drijvende kracht en industrie waar Heerlen ‘groot’ mee is geworden.
De oude bebouwing van de stad was daarvoor platgegooid om de nodige faciliteiten te bouwen voor de arbeiders en hun gezinnen (ziekenhuizen, scholen etc.) . De industrie floreerde tot 1965, toen de opdracht door de overheid werd uitgedeeld dat alle mijnen moesten sluiten binnen 10 jaar. Ofwel de mijnarbeiders moesten heil ergens anders zoeken. Woonwijken werden gebouwd op de plek van de mijnen, maar er was dus geen significante industrie meer waar de mensen van konden leven. De geschoolden, ambitieuzen en sterke mensen trokken weg naar het noorden…

Afbeeldingsresultaat voor steenkool mijn heerlen

Perceptie van Heerlen

Als je maastrichtenaren vraagt om hun mening over Heerlen te geven – kijken ze je direct aan met een halve grimas en direct daarna met een naar achter getrokken gezicht alsof ze net voor het eerst opgewarmde spinazie a la crème uit een potje hebben gegeten – waarbij ze antwoorden in een compleet plat ‘mestreechs’ accent “Doar wilt ge eg niet deaud gevonden worden”…

Er heerst dus een voelbare strijd tussen de Heerlenaren en de Maastrichtenaren – zie het als een Amsterdam versus Amsterdam Noord (met Heerlen natuurlijk het Amsterdam Noord). Dit uit zich dus in slecht gefundeerde mispercepties van de mensen die in Maastricht wonen, en het dus overwegend negatief beschouwen.

Dat even daar gelaten – is de impressie van Heerlen niet om even snel wat brieven over naar huis te schrijven. Een blog, dat wel… Jazeker!

Ikea visitE

Één manier om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen van een stad – is om eens een bezoekje af te leggen naar de lokale IKEA. Om gewoon eens bij het weggaan 5 minuten stil te staan vlakbij de kassa’s. De truc is dan om te tellen of er overwegend een mix rondloopt van het type “gekleed met tafellaken”, “obesitas met naveltruitje”, “frituurgeur-overgoten”, “MAVO-dropouts met kinderen die eigenlijk nooit geboren hadden moeten worden”, of dat het nog een degelijke mix van mensen is waar als je die in de kroeg tegen zou komen, je nog een degelijke conversatie zou kunnen voeren – misschien zelfs een leuke avond hebben. Dit is namelijk een afmeting van de gemiddele populatie van die stad en omstreken – dus reken uit!

Afbeeldingsresultaat voor eating a hotdog

Je kan misschien zelf wel bedenken – welk beeld in Heerlen van toepassing was toen ik zelf het teveel aan hotdogs aan het binnen werken was en mijn ogen de kost gaf in de lokale IKEA van Heerlen…

Maar WAT IS HET NOU; LEUKE STAD OF DUS JUIST NIET?

Als je de stad op zijn vormgeving en architectuur moet beoordelen is het zeker geen lelijke stad. Sterker nog, met zijn kerk(en) en marktplein is het nog best leuk zitten, en de huizen zijn veelal gebouwd met een Amsterdamse grachtenpandenstijl. Door de verschillende winkelstraten heen lopen is best leuk. Daarnaast wordt er ook een bijzonder groot nieuw appartementencomplex gebouwd, recht naast het station, wat de stad weer nieuw leven in zou moeten blazen. Ofwel, ze zijn er mee bezig…

Wat de stad wel supercool maakt is dat er heel veel ruimte is voor kunst & cultuur (fysiek, maar ook qua zeitgeist). Veel winkelruimte is reeds ingenomen door lokale kunstenaars of kunst-tentoonstellingen – en  overal wordt expressie geven aan de kunst – door verspreid over de stad uiteenlopende muurschilderingen door lokale graffiti-artists toe te laten, het plaatsen van sierlijke en kleurrijke ornamenten en/-of creatieve sculpturen. Slotsom – zie de foto’s en oordeel zelf:

 

 

De oloïde 

Dat brengt mij op nog wel een grappig verhaal, wat ik had gehoord van een vriend van volleybal – die als Architect in Heerlen werkt. Als je vanuit Maastricht naar Heerlen toe rijdt op de A79, zie je op een gegeven moment vanaf de snelweg het grote gebouw van Snowworld liggen (zie beneden).
Vrij kenmerkend en goed zichtbaar vanaf de snelweg, als je Heerlen nadert…

Afbeeldingsresultaat voor snowworld landgraaf

Het blijkt dus dat ze daarnaast nog een gebouw bij willen bouwen dat een soortgelijke stature zou moeten hebben – met een mooi design genaamd een “oloïde”

Afbeeldingsresultaat

Wat grappige mensen hadden dit dus een klein beetje op de hak genomen – en verspreid in verschillende cafés in Heerlen waren flyers verspreid met de bekendmaking van het nieuwe abstracte sculptuur dat geplaatst zou worden nabij het snowworld gebouw in Landgraaf:

Afbeeldingsresultaat

GENIAAL :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *