Indoor Fotografie: De 2e Wereldoorlog – Let’s not forget

Geplaatst op

Ok, we staan bijna op het punt van de 3e wereldoorlog – dus waarom nu dan die tweede wereld oorlog erbij pakken?

Syrie en heel Midden-Oosten blijft een kruidvat; Trump blijft handels embargo’s opgooien; Europa hangt met touwtjes aan elkaar; vluchtelingen blijven stromen en worden niet opgevangen; aanslagen in naam van Islam zijn alledaags. Ofwel, als onze beer-rijdende held van een Putin beslist om “middeleeuws op onze kont te gaan“, denk ik dat we maar eens goed moeten nadenken hoe we daar uit gaan komen!

Bij een gruwel-term als de ‘Endlösung ‘ lopen de rillingen over de rug – maar let’s not forget! Etnische zuivering van de joden was als een sluipende tijger opgeklommen. Pas in 1943 was de haat jegens de joden zo mainstream en zo geindoctrineerd –  Himmler & Hitler de ‘endlösung’ als term durfden te gebruiken en in te zetten . Binnen enkele jaren is het dus van ‘exporteren van joden naar buiten Duitsland’ geleidelijk veranderd naar “Het maximaal inzetten van het arbeidspotentieel van de joden (‘arbeidseinsatz’) ten behoeve van de totaaloorlog”. Om uiteindelijk uit te groeien tot zo’n ingebakken haat dat het geheel verantwoord voelde om deze ‘Untermenschen‘ zonder gevoel neer te schieten en massaal te vernietigen.

“Dit zijn geen mensen, ze zijn nog lager als dieren”

Was de gedachtegang binnen het Nazi regime. In de bijzondere 6-delige documentaire op Netflix “Auschwitz: The Nazis and the Final Solution” (must-see) komen oud SS-officieren aan het woord die in Birkenau-II hebben gewerkt . Veel van die oude mannen die daar geïnterviewd werden, gaven als antwoord op de vraag of zij spijt hadden: “nee” – met als toevoeging “I was just doing my job”. Ofwel, zij waren onderdeel van zo’n gigantisch systeem, dat het voor hun normale gang van zaken was geworden – alsof het een everyday kantoorbaan was. Het meest schokkende was nog, dat sommigen zelfs zeiden dat het terecht was! Ofwel, de haat jegens de joden was zo diep ingebakken dat zelfs in 2017 – 70+ jaar later, met de kennis van wat er toen is gebeurd en hoe inhumaan dat was – zij alsnog in een interview durfden te zeggen dat ze die joden nog net zo erg haten als toen en dat de holocaust een gerechtigde weg was! Het is te bizar voor woorden hoe achterlijk dat is…

Ik zou nog meer kunnen vertellen over hoe bijvoorbeeld het vergassen is ontstaan vanuit experimenten met uitlaatgassen die in een vrachtwagen werden gelaten – waarbij  er 15 tot 20 minuten lang  doods-schreeuwen werden ge-uit, tot het eenmaal stil was . Of dat ze in Birkenau bij de eerste vergassingen, een SS-medewerker op een motor op gas lieten geven 20 minuten lang – om diezelfde doods-schreeuwen te vermaskeren (wat dus niet lukte). Of het verhaal van het de eerste executie door SS-officier Max Aue van een joods meisje van zo’n 6 jaar oud – wat in haar nek was geschoten en was gevallen in de poel van dode mensen in een massagraf, maar nog niet dood was  en diezelfde Max dus recht in de ogen keek…

Maar dat doet ik niet 🙂

Laten we scherp blijven en er voor zorgen dat de spanningen niet als een zelfde sluipmoordenaar zullen oplopen. Die hete kastanjes gaat Rusland niet nog een keer uit het vuur pakken!

Check wat imposante foto’s hier beneden. Als je nog wat meer van dat soort gruwel verhalen wilt horen en/-of bijzondere dingen wilt zien – my recommendations:

Eén antwoord op “Indoor Fotografie: De 2e Wereldoorlog – Let’s not forget”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *